το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Η Java επιστρέφει: μία στις πέντε γραμμές κώδικα γράφεται πλέον σε Java



"Η Java επιστρέφει: μία στις πέντε γραμμές κώδικα γράφεται πλέον σε Java" 

Θα επιχειρήσω μία συνοπτική μετάφραση του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου (διαθέσιμο στην Αγγλική εδώ).


Η δημοτικότητα των γλωσσών προγραμματισμού μετράται χρησιμοποιώντας διάφορους δείκτες. Ο δείκτης ΤΙΟΒΕ θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πηγές ενημέρωσης σχετικά με τη δημοφιλία μίας γλώσσας προγραμματισμού (αριθμός αναζητήσεων) και οι τάσεις που καταγράφει δείχνουν με σαφήνεια ότι η Java ανεβαίνει ξανά για να διεκδικήσει την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την TIOBE ο δείκτης διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ειδικευμένων μηχανικών προγραμματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, τα προσφερόμενα μαθήματα προγραμματισμού, στοιχεία από trird party vendors καθώς και στοιχεία από τις αναζητήσεις που καταγράφουν δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως Google, Bing, Yahoo, Wikipedia, Amazon, YouTube, Baidu, κλπ.

Αν παρατηρήσουμε τον πίνακα που ακολουθεί (διαδραστικός εδώ) θα δούμε ότι η μόνη γλώσσα προγραμματισμού που ξεπερνά το 20% είναι η Java. Ακολουθεί η C στο 17%, και όλες οι άλλες είναι από 6% και κάτω με την Python να βρίσκεται στην πέμπτη θέση (με 3,7%).



Καθόλου άσχημα λοιπόν για τον τομέα πληροφορικής των ΕΠΑΛ που διδάσκει τους μαθητές του δύο από τις πέντε δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού παγκοσμίως ;-).

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει ακόμη κόσμος που γράφει COBOL (οι δεινόσαυροι θα καταλάβουν τι εννοώ, οι νεότεροι απλά θα αναρωτηθούν ;-))

Η (επ-)άνοδος της Java στις πρώτες θέσεις της κατάταξης (μετά το 2009) αποδίδεται στην αυξανόμενη βάση χρηστών του Android αλλά και στο πετυχημένο Java One Conference που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος ακολουθεί μια διαχρονική παρουσίαση της δημοφιλίας των γλωσσών προγραμματισμού από το 2002 και μετά.