το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών των ΕΠΑΛ - ΓΙΟΥΠΙΙΙΙΙ...


Τα ολοκαίνουρια, γυαλιστερά, αστραφτερά, σύγχρονα προγράμματα σπουδών των ΕΠΑΛ είναι στη διάθεση μας και θα "τρέξουν" κατά τη διάρκεια στης νέας σχολικής χρονιάς!!!

κάντε κλικ εδώ

Από μία διαγώνια ανάγνωση που έκανα εντόπισα τα εξής σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον:

«Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» της Γ τάξης

Το μάθημα λαμβάνει χώρα σε αίθουσα με υπολογιστές ακολουθώντας μεθόδους αναζήτησης και ανακάλυψης.


Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών (Πανελλαδικά Εξεταζόμενο)

Για φέτος η Β΄τάξη Python και η Γ' τάξη Pascal
Για του χρόνου όλοι Python

Ειδικότερα:

Η εφαρμογή του Π.Σ. και η εμπλοκή των μαθητών με μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, αρχίζει στην Β΄ τάξη ημερησίου ( Γ' εσπερινού Ε.ΠΑ.Λ.) το διδακτικό έτος 2015-16 και αναμένεται να ολοκληρωθεί με το διδακτικό έτος 2016-17. Έτσι, στο προσεχές διδακτικό έτος 2015-16 η γλώσσα Python εισάγεται στο μάθημα Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των σημειώσεων θεωρίας και εργαστηρίου στην Β΄ τάξη ημερησίου ( Γ' εσπερινού Ε.ΠΑ.Λ.), με τους μαθητές αυτούς να συνεχίσουν στην Γ' τάξη ημερησίου (Δ΄ εσπερινού Ε.ΠΑ.Λ.), το διδακτικό έτος 2016-17, ολοκληρώνοντας το σύνολο της ύλης που προβλέπεται από το Π.Σ.

Ειδικά κατά το διδακτικό έτος 2015-16 οι μαθητές της Γ' Τάξης ημερησίου Ε.ΠΑ.Λ. (επειδή κατά το διδακτικό έτος 2014-15 έχει διδαχθεί η Β' Τάξη, με Π.Σ. και διδακτικό υλικό που βασίζεται στη γλώσσα Pascal και σε ανάλογες δομές) θα διδαχθούν το Π.Σ. προσαρμοσμένο στη γλώσσα Pascal, όπως αναπτύσσεται στην αντίστοιχη ενότητα του Π.Σ. και του Οδηγού Εκπαιδευτικού και σε σχέση με την εξεταστέα ύλη που ανακοινώνει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. (αντίστοιχα και για τη Δ΄ Τάξη στο εσπερινό Ε.ΠΑ.Λ.)

Βασίζεται στο Βιβλίο: Προγραμματισμός Υπολογιστών των Α. Σιδερίδη, Κ. Γιαλούρη, Σπ. Μπακογιάννη, Κ. Σταθόπουλου, έκδοση 2013 (της κατεύθυνσης ‘Υποστήριξη Συστημάτων Υπολογιστών’ της Β΄ τάξης του 1ου Κύκλου του Τομέα Πληροφορικής – Δικτύων Η/Υ των Τ.Ε.Ε.) και ως προς τους σκοπούς και στόχους (ο χρονοπρογραμματισμός διαφοροποιείται και αναφέρεται στη συνέχεια) σχετίζεται με ΦΕΚ 2327/31-12-1999 Προγράμματα Σπουδών των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και στις αποφάσεις τους Υπουργείου Παιδείας.


Δίκτυα Υπολογιστών (Πανελλαδικά Εξεταζόμενο)

(χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές)

Ο απώτερος στόχος είναι παράλληλα με την προετοιμασία του μαθήματος των πανελλαδικών εξετάσεων να δομηθεί μια βασική και ολοκληρωμένη εικόνα στο μαθητή για τη δομή και λειτουργία των δικτύων και να τον προετοιμάσει επαγγελματικά συνδέοντας το γνωστικό αντικείμενο με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνιών.



Ειδικά Θέματα στον Προγραμματισμό Υπολογιστών

1η ενότητα

  • Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός

2η ενότητα

  • Είτε 12Θ και 34Ε ώρες της υποενότητας Android ακολουθούμενες ή συμπλεκόμενες με 1Θ και 13Ε της υποενότητας AppInventor2 με υλοποίηση έργου.
  • Είτε (στην περίπτωση που το εργαστήριο δεν σηκώνει κατάλληλη εγκατάσταση Android) 11Θ ώρες της υποενότητας Android, με έμφαση στην παρουσίαση της δομής ενός έργου, ακολουθούμενες από 2Θ και 47Ε ώρες της υποενότητας AppInventor2 με υλοποίηση εκτεταμένου έργου.


Υπάρχουν και άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για αυτό θα επανέλθω...