το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Προγραμματισμός ΕΠΑΛ: Μια σύντομη επανάληψη (για τις πανελλαδικές)...




Οι λύσεις των θεμάτων των πανελλαδικών για το μάθημα του προγραμματισμού υπολογιστών για το 2016 είναι διαθέσιμες εδώ

Ασκήσεις για μελέτη και επίλυση θα βρείτε εδώ.

Τα Θέματα που έχουν πέσει τα προηγούμενα χρόνια και τις λύσεις τους θα τις βρείτε εδώ

Τη βήμα-προς-βήμα μεθοδολογία επίλυσης τους θα τη βρείτε εδώ (35 βιντεο-μαθήματα)

Αν θέλετε να κάνετε μια σύντομη επανάληψη της υλης για τον Προγραμματισμό Υπολογιστών συνεχίστε παρακάτω...
(χρόνος που θα απαιτηθεί: 8-10 ώρες).
Κύριε, κύριε τι να διαβάσω στο λίγο χρόνο που μου απομένει μέχρι το Σάββατο (28/05/2016) που γράφουμε Προγραμματισμό;
Το ιδανικό θα ήταν την ερώτηση αυτή να την έχει κάνει μαθητής/τρια που έχει κάνει την προσπάθεια του/της καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και απλά αναρωτιέται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί τον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι το Σάββατο που εξετάζεται το μάθημα του Προγραμματισμού Υπολογιστών.

Ακόμη όμως κι αν δεν έχεις προετοιμαστεί καλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς μπορείς έστω και την τελευταία στιγμή να αφιερώσεις 10 ώρες (περίπου) σε μια σύντομη επανάληψη ώστε να πιάσεις κάποιες μονάδες επιπλέον...

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  1. για τη ΘΕΩΡΙΑ ξεκίνα από το καλογραμμένο "Βοήθημα για το Δομημένο Προγραμματισμό" του συνάδελφου Γ. Σαμαρτζίδη. Περιέχει όλη τη θεωρία συνοπτικά και πολλές λυμένες ασκήσεις (διάρκεια 2-3 ώρες)
  2. στη συνέχεια έλεγξε αν έχεις μάθει τη θεωρία κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα / διάβασμα όλων των απαντημένων ερωτήσεων θεωρίας του σχολικού βιβλίου (αυτές που είναι στο τέλος του κάθε κεφαλαίου). Θα τις βρεις πολύ καλά απαντημένες στο πολύ καλό βοήθημα "Δομημένος Προγραμματισμός Γ ΕΠΑΛ, Απαντήσεις των ερωτήσεων και Λύσεις των ασκήσεων". Υπενθυμίζω ότι η (καθαρή) θεωρία κάθε χρόνο δίνει το 40 από τις 100 μονάδες (με άλλα λόγια 8 στα 20) οπότε μη παραβλέπεις τη σημασία της στη διαμόρφωση του τελικού σου βαθμού (διάρκεια 1-2 ώρες).
  3. για τις ΑΣΚΗΣΕΙΣ προτείνω να παρακολουθήσεις το on-line μάθημα που παρουσιάζει τη διαδικασία επίλυσης (και τη λογική) για των θεμάτων που έχουν πέσει στον προγραμματισμό υπολογιστών τα προηγούμενα χρόνια. Θα το βρεις στην πλατφόρμα της Udemy (κλικ εδώ). Μπορείς να παρακολουθήσεις τα μαθήματα αυτά ακόμη και από το κινητό σου. Πέρνα στα βιαστικά τις πρώτες βιντεοδιαλέξεις και δώσε μεγαλύτερη βάση στις επόμενες (διάρκεια 4-5 ώρες).
Για τα δύο πρώτα λογικά δε θα χρειαστείς πάνω από 4-5 ώρες, ενώ για το τρίτο θα χρειαστείς 4-5 ώρες ακόμη. Νομίζω ότι αξίζει να προσπαθήσεις...

Μέχρι εδώ ήμασταν στις 10 ώρες (περίπου). Τώρα αν έχει λίγο χρόνο ακόμη και θες να το παλέψεις λίγο περισσότερο; Έχουμε και λέμε...
  1. Μελέτησε τις λυμένες ασκήσεις του Κεφαλαίου 4, του Κεφαλαίου 10 και του Κεφάλαιου 11, Τι σημαίνει μελέτησε; Σημαίνει ότι τις λυμένες ασκήσεις τις διαβάσεις σε τρία "περάσματα" ως εξής: 
    • Πρώτο πέρασμα: διαβάζεις την εκφώνηση, δεν προσπαθείς να λύσεις την άσκηση αλλά κατευθείαν πηγαίνεις και διαβάζεις τη λύση προσπαθώντας νοητά να μεταφράσεις γραμμή-γραμμή των κώδικα του προγράμματος (ξέρεις πως: ζωγραφίζεις οθόνη και μνήμη στο χαρτί και εκτελείς βήμα-βήμα έχοντας το δείκτη του χεριού σου στη γραμμή που εκτελείται κάθε φορά).
    • Δεύτερο πέρασμα: διαβάζεις την εκφώνηση, (δεν βλέπεις τη λύση) και προσπαθείς να γράψεις τη λύση της άσκησης σε χαρτί. Όπου κολλάς κοιτάς την λύση. Στο τέλος ελέγχεις αν η λύση σου είναι σωστή συγκρίνοντας τη με αυτή του βοηθήματος.
    • Τρίτο πέρασμα: διαβάζεις την εκφώνηση και προσπαθείς χωρίς να κοιτάς την λύση να λύσεις την άσκηση από μόνος σου. Αν μάθετε να λύνετε όλες τις ασκήσεις του βιβλίου τότε έχετε πολύ καλές πιθανότητες να λύσετε όπια άσκηση σας δοθεί στις πανελλήνιες.
  2. Αντέχεις ακόμη; Πολύ ωραία. Συνέχισε με το βοήθημα που είδαμε και πριν αλλά τώρα διάβασε τις λυμένες ασκήσεις του σχολικού βιβλίου ξεκινώντας το διάβασμα των κεφαλαίων από το τέλος προς την αρχή (από το κεφάλαιο 13 προς το κεφάλαιο 1) γιατί στο τέλος είναι τα σημαντικά. 
  3. Αντέχεις να συνεχίσεις; Τέλεια!!! Συνέχισε με τις ασκήσεις που έχουν "πέσει" τα προηγούμενα πέντε χρόνια (θα τις βρεις εδώ). Διάβασε τις εκφωνήσεις και προσπάθησε να τις λύσεις (δες εδώ πως διαβάζουμε / λύνουμε ασκήσεις). Οι ασκήσεις τα τρία τελευταία χρόνια δίνουν το 40% της βαθμολογίας. Αν μπορείς να λύσεις ασκήσεις αυτού του επιπέδου δυσκολίας, (του 2011 και 2012, 2013 και 2014), τότε έχεις προετοιμαστεί αρκετά καλά. Οι διαδικασία επίλυσης τους παρουσιάζεται στο MOOC "Ο Προγραμματισμός Υπολογιστών στις πανελλαδικές των ΕΠΑΛ". Σου συνιστώ να το παρακολουθήσεις, κάνει καλό ;-)
Για να προλάβω την ερώτηση "Κύριε, κύριε τι μπορεί να πέσει;" θα σας πω ότι αυτό δε το γνωρίζει κανείς. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, αλλά αυτό θα το κάνω σε μελλοντικό post. Εσείς διαβάστε τα όλα ;-)

Επίσης εδώ θα βρείτε μια συγκριτική ανάλυση των θεμάτων που έχουν πέσει μέχρι στιγμής.

Καλή μελέτη και εύχομαι όλα να εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (που θα εξελιχθούν ούτως ή άλλως ;-))

ΥΓ: Το Σάββατο, μετά τις εξετάσεις, θα λύσω και θα αναρτήσω στο blog τις λύσεις των ασκήσεων μετά τις 12:00.

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!υπαρχει πιθανοτητα να βαλουν ορισμο στην θεωρια και αν ναι ποιος ορισμος μπορει να ειναι?

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να ανεβάσετε ασκήσεις προσομοίωσης με procedure ?
Ευχαριστώ !
Πάρα πολύ καλή δουλεια!

Ανώνυμος είπε...

60% στη θεωρία σημαίνει 16 ?